Spring 2016
The KOhaus by tom is a multi-structure shower compound. The four buildings face each other, surrounding a small grove of low maintenance foliage that divides the communal space. At the north end and facing south is the systems unit, which features industrial and geometric styling and houses plumbing, storage and the batch heating components as well as a sink for the compound. The other three huts are individual shower structures with space for changing and storing any personal belongings when in use, and follows a design similar to the University of Colorado/Lama Design partnership projects of past semesters. KOhouse by tom is designed around build-ability. It uses trusted materials and techniques such as wood stud framing, concrete and wood siding and a simple concrete slab foundation, making maintenance easy and assuring for a lasting member of the Lama Family.

Our client was the Lama foundation, just north of Taos, New Mexico. They serve as an alternative living retreat with whom the University of Colorado has embraced this partnership for the past four years. After completing three small sleeping huts previous to this studio, this semester’s design called for a shower building for the residents and visitors. Each student in this Design/Build studio worked individually on their own design for the first half of the semester.


A design was selected two weeks ago, the studio is working together as a small unit to produce the design drawings for the updated project. As of now we each have assigned jobs, mine being graphic design, water systems research and 3D construction documentation.
More to come as the semester progresses…